Uutiset
07 / 11 / 19

Rinnekodin Turvallista työpäivää -työpaja kokoontui Aktiivi-Instituutissa

Rinnekodin Turvallista työpäivää -työpaja kokoontui Aktiivi-Instituutissa lokakuussa 2019

Rinnekodissa on käynnissä Turvallista työpäivää -hanke, jonka tavoitteena on selvittää väkivallan uhasta kuormittumiseen vaikuttavat riskitekijät sekä suojaavat tekijät. Rinnekoti on Suomen suurin yksityinen kehitysvamma-alan palveluja tarjoava yhteiskunnallinen yritys. Hankkeen yhteistyökumppaneina toimivat Terveystalo ja Aktiivi-Instituutti.

Psyykkinen ja fyysinen turvallisuus

Syksyn aikana Rinnekodin toimintayksiköiden turvallisuusvastaaville on pidetty työpajoja Turvallista työpäivää -projektin puitteissa Aktiivi-Instituutissa. Lokakuun työpajassa Terveystalon työterveyspsykologi Merja Kaitue kävi läpi työn psyykkistä turvallisuutta ja totesi, että olemme hyviä tunnistamaan ja tukemaan fyysistä, mutta emme niinkään psyykkistä turvallisuutta. Hän muistutti, että fyysiseen terveyteen kohdistuva uhka on yksi kuormittavimmista psyykkisen turvallisuuden näkökulmasta.

Iso osa työpajoista pohjautui ryhmätyöskentelyyn, joiden pohjalta luodaan lopulta toimenpidekortteja Rinnekodin yksiköihin henkilöstön käyttöön. Ryhmätöissä turvallisuusvastaavat haastettiin pohtimaan, millaisia turvallisuuskäytäntöjä heidän yksiköissään on ennakointiin, tilanteessa ja sen jälkeen toimimiseen.

Dynaaminen turvallisuus arjen työssä

Päivän päätteeksi Rinnekodin turvallisuuspäällikkö Markku Kumpulainen ja Aktiivi-Instituutin koulutusjohtaja Jari Tuomainen kertoivat käytännönläheisesti, miten dynaaminen turvallisuus toteutuu hyvin arjen työssä.

– Koska ryhmissä oli työntekijöitä eri yksiköistä, oli työskentelytapa varsin mielenkiintoinen ja silmiä avaava. Hyvien ja huonojen kokemusten jakaminen sekä niistä oppiminen ja käytäntöön vieminen omassa yksikössä lisää turvallisuutta pikkuhiljaa, työsuojelupäällikkö Tiina Flygare kertoo.

Aktiivi-Instituutin koulutusjohtaja Jari Tuomainen oli tyytyväinen työpajapäivän toteutukseen.

– Saimme tarjota yhteistyökumppanimme antoisalle työpajatyöskentelylle raamit, joihin kuului turvakoulutuksen lisäksi kokoontumistilat kaupungin ydinkeskustassa, Tuomainen toteaa.