Blogi , Uutiset
11 / 10 / 22

Tammikuun tapaamisessa juhlittiin konsultteja ja kuultiin Seela Sellaa


Tapahtuma oli vuosien 2020-2021 aikana työmarkkina- ja työsuojelukonsultin koulutuksen suorittaneiden juhlaseminaari

Tilaisuuden juhlakaluja olivat viime vuosina valmistuneet työmarkkina- ja työsuojelukonsultit. Perinteiseen tapaan kokosimme valmistuneet konsultit iloisiin luokkakuviin >>

Ajankohtaisia puheenvuoroja huippuesiintyjiltä

Tilaisuudessa kuultiin mm. haastavien tilanteiden neuvottelutaktiikoista, empatian voimasta, teatterilegendan voimaantumisopeista ja työelämän ajankohtaisasioista. Seminaarin kumpanakin päivänä oli tarjolla mielenkiintoisia puheenvuoroja ja työpajoja.

Sami Sallinen
Neuvottelutaidon, turvallisuuden ja kehonkielen ammattilainen. Työtausta Helsingin huume- ja väkivaltarikosyksikössä, suojelupoliisissa sekä kansainvälisissä undercover- ja rikostutkintatehtävissä. Taktinen neuvottelu®

Sanattoman viestinnän armoton asiantuntija tykitti Tammikuun tapaamisen eilisessä iltapäivässä aiheenaan haastavat vuorovaikutustilanteet. Taktinen neuvottelu on Samin luoma menetelmä haastavien vuorovaikutustilanteiden ja vaikeiden neuvottelujen hallintaan. Metodia voi soveltaa niin poliisityössä kuin työpaikan neuvotteluissa. Molemmissa tavoitteet ovat korkealla, tunteet yrittävät vaikuttaa päätöksentekoon ja vaikuttamisen elementit ovat samat.

Sami jakeli tekniikkavinkkejä neuvottelupöytään. Tässä muutamia poimintoja:

 • Rakentavassa vuorovaikutuksessa aikaansaadaan muutosta käyttäytymisessä. Tunnista oma neuvottelutyylisi ja yritä suhteuttaa sitä neuvottelukumppaniisi.
 • Tunnista, kuinka toimit vaikeassa tilanteessa eli jäädytkö, pakenetko vai taisteletko.
 • Sanaton viestintä on vahva vaikuttamisen väline. Kultainen sääntö kuuluu ”Ei se, mitä sanot vaan se, miten sanot”.
 • Sanattomalla viestinnällä on suurempi merkitys silloin, kun neuvottelutilanteessa on mukana ristiriitoja mutta myös tunteita.
 • Hae sanattoman viestinnän vihjeitä tarkkailemalla neuvottelukumppanisi eleitä.
 • Mieti, kuinka hallitset tilaa ja otat reviirisi. Sami nauratti yleisöä demonstoimalla perinteisesti sukupuoliroolittuneita tapoja.
 • Tarkkaile neuvottelupöydässä istuvien tapaa kasata tai raivata väliltänne konkreettisia esteitä, kuten vesilasi tai puhelin.
 • Tunnista aito ja tekohymy, mutta muista, että molemmilla on tärkeä tehtävänsä.
 • Kuuntele ja kysy, reagoi muutokseen neuvottelutilanteessa.
 • Tiedosta joka hetki, että neuvottelupöydässä jokaisella on omat agendansa.
 • Rakenna luottamusta, se syntyy ammattitaidosta, rehellisyydestä, yhteisistä arvoista ja persoonasta.
 • Näe maailma toisen silmin. Erään tutkimuksen mukaan sympatia on tunne, empatia on taito.
 • Vinkki: Testaa vaikuttamisen keinoja kotiväen keskuudessa! Voit tehdä mielenkiintoisia havaintoja 😁

Seela Sella
Näyttelijä
Seela on esiintynyt yli 50 vuotta kestäneen uransa aikana muun muassa Suomen Kansallisteatterissa, Tampereen Työväen Teatterissa, Tampereen Komediateatterissa ja Teatteri Jurkassa. Sellalle on myönnetty Pro Finlandia -mitali vuonna 1993, Alfred Kordelinin säätiön tunnustus­palkinto vuonna 2000 ja näyttämö­taiteen valtion­palkinto vuonna 2009.

Teatterilegenda Seela Sella valloitti Tammikuun tapaamisen yleisön. Taiteilija improvisoi voimaantumisen luentonsa vuoropuheluksi kuulijoiden kanssa. Salissa kuultiin vinkkejä kokemuksen äänellä kerrottuna.

 • On tärkeää saada tuntea kaikkia tunteita, myös negatiivisia, koska niiden avulla helpotat oloasi.
 • Huumorin avulla voit kohdata vaikeita vuorovaikutustilanteita.
 • Usko itseesi, mutta myös siihen, että olet tehnyt muille ihmisille hyvää, sillä toisen tukeminen on yksi voimaantumisen avainkeinoista.
 • Maailma ei kaadu munaamiseen, mutta älä lähtökohtaisesti ajattele epäonnistuvasi. Muistele mokia huumorilla.

Tunti vierähti nopeasti, mutta siihen sisältyi paljon. Väliin taiteilija vangitsi yleisöään runonlausunnalla. Joku yleisöstä kiteytti kuulleensa sovitteluprosessin perusteet.

Mia Paakkanen
Suomen myötätunto työssä -tutkimuksen pioneeri ja asiantuntija sekä kokenut työelämän tunnetaitojen valmentaja

Miia on monitieteinen ja kansainvälisesti verkostoitunut, aktiivinen positiivisen psykologian ja organisaatiotieteen tieteentekijä ja käytäntöön soveltaja. Hän välittää siitä, millaista työelämä ja johtaminen on, sillä saatamme viettää jopa neljäsosan elämästämme työpaikalla. Miia on mukana globaalissa myötätunnon ja positiivisen organisaatiotieteen tutkijayhteisössä, joka on perustanut positiivisen psykologian rinnalle positiivisen organisaatiotieteen ja sen osaksi myötätunnon tutkimuksen organisaatioissa.

Seminaarissa esiteltiin lisäksi monikulttuurisuuden, viestinnän ja hyvinvoinnin työpajoja, joita vetivät Aktiivi-Instituutin kanssa samaan organisaatioon kuuluvan Helsingin aikuisopiston kokeneet opettajat.

Antti Palola
STTK:n puheenjohtaja

Antti saapui tuomaan tervehdyksensä kevään työmarkkinakentältä ja sai kiitosta analyyttisestä tavastaan esittää ajankohtaistietoa.

Tilaisuudessa julkaistiin opiston historiikki

Aktiivi-Instituutti juhlii 50-vuotista taivaltaan työelämäopistona. Seminaarissa julkaistiin opiston historiikki.

Tutustu seuraavaksi käynnistyviin työmarkkina- ja työsuojelukonsulttikoulutuksiin

Jos olet kiinnostunut työelämän kehittämisestä, aloita opiskelu. Katso lisää ja ilmoittaudu.

Lisätietoja

Rikhard Zitting, koulutusjohtaja
050 327 8838, rikhard.zitting@aktiivi-instituutti.fi

Koulutusjärjestelyt: asiakaspalvelu@aktiivi-instituutti.fi

Sami Sallinen
Seela Sella
Miia Paakkanen
Antti Palola