Blogi
02 / 09 / 22

Eloseminaarissa 25.-26.8.2022 kuultiin ajankohtaisasiaa ja saatiin yllätysvieras Amorphis-yhtyeestä

Työmarkkinakonsultin tutkinnon suorittaneet henkilöstön edustajat kokoontuivat Helsinkiin kuulemaan ajankohtaisia puheenvuoroja seminaarissa, jonka pääteemana oli ”kriisit ja resilientti työyhteisö”. Iltaohjelmaan oli varattu yllätysesiintyjä.

Haastattelimme seminaariin osallistunutta Sari Rannikkoa, joka työskentelee sairaanhoitajana keuhkopoliklinikalla Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriin kuuluvassa Tyksissä. Sari toimii luottamusmiehenä medisiinisellä toimialueella.

Ohjelmassa oli luentoja, haastatteluja ja paneelikeskustelu. Mitkä aiheet kiinnostivat sinua erityisesti?
– Kaikki luennot olivat hyviä, mutta muutamia mieleenpainuvimpia haluaisin nostaa esille. Mikko Kemiläisen luento resilienssistä tulevaisuuden työelämän ydinkompetenssinä oli todella hyvä. Resilienssi ominaisuutena on sinänsä tuttu, mutta terminä varmasti monelle outo. Luennolla tulin miettineeksi, mitä kaikkea me teemme ajattelematta. Kuten esimerkiksi sitä, miten toimimme kiireessä tai miten priorisoimme asioita. Saimme myös tutkimustietoa siitä, kuinka me ihmiset toimimme tilanteissa eri tavoin luonteidemme ja opittujen tapojemme vuoksi.

STTK:n puheenjohtaja Antti Palolan työmarkkinakatsaus oli kiinnostava ajankohtaisuudessaan. Antti osaa kertoa asiat konkreettisesti. Marja Laitilan faktapitoinen katsaus hoitotyöhön Norjassa oli erityisen mielenkiintoinen, koska niin usein vertaamme meidän sosiaali- ja terveydenhoitoamme naapurimaan vastaavaan.

Mitä pidit illan get together -osuudesta?
– Se oli oikein mahtava yllätys! Saimme vihiä, että joku kuuluisuus on saapumassa esittäytymään ja kertomaan tarinaansa. Kyseessä oli siis Amorphis-yhtyeen laulaja Tomi Joutsen. Kun julkaisin someen yhteiskuvan Tomin kanssa, sain ystäviltäni kadehtivia kommentteja siitä, kuinka olin päässyt kuvaan ja jutustelemaan hänen kanssaan 😊

Amorphis on suomalainen metalliyhtye, mutta mitä Tomi Joutsen kertoi tekevänsä laulajan työnsä ohella?
– Viinilasillisen lomassa oli rentoa kuunnella resilienssistä Tomin näkökulmasta sekä tarinaa siitä, kuinka hän on yhdistänyt kaksi erilaista ammattia – maailmankuulun yhtyeen laulajana ja sosiaalialan ammattilaisena. On hienoa, miten tärkeää työtä hän tekee nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajana Humanassa.

Miten arvioisit seminaarijärjestelyjen toimivuutta?
– Vaikka tilaisuus oli kiireessä vaihdettu keskustasta Aktiivi-Instituutin toiseen toimipisteeseen Etu-Töölössä, oli uuteen paikkaan mukava tutustua. Sijainti oli hyvä ja remontoitu opistorakennus upea. Vanhat rakennukset ovat todellakin säilyttämisen arvoisia. Linja-autokyyditys oli kiva yllätys ja samalla näki hieman Helsinkiä.

Aktiivi-Instituutin puolesta esitämme kiitokset osallistujille ja luennoitsijoille! Seminaari oli ilo järjestää ja osallistujia oli mukava nähdä pitkästä aikaa livenä.

Tässä vielä muutamia havaintojamme seminaarin virallisen ohjelman ulkopuolelta:

 • Ensimmäisen seminaaripäivän iltana halukkaat saivat ottaa Tomi Joutsenen kanssa yhteiskuvia. Jono oli kohtuullisen pitkä ja Helkan hotellihuoneissa oli huhujen mukaan kuunneltu yhtyeen tuotantoa.
 • Toisena seminaaripäivänä arvoimme Amorphiksen uuden CD-levyn (HALO). Arvonnan voitti Mari Pienmunne. Levy Amorphis-miehistön terkuilla ja Tomin nimikirjoituksella varustettuna toimitetaan Marille postitse.
 • Liikkumiset ruokailuun hoidettiin yhteistyökumppanin uudella sähköbussilla Runeberginkadulta Mikonkadulle ja takaisin – ammattitaidolla ja sekuntiaikataululla.

ohjelma

 • Mikko Kemiläinen, Managing Director, Resilience Factory: ”Resilienssi – tulevaisuuden työelämän ydinkompetenssi”
 • Marja Laitila, sairaanhoitaja, erityisasiantuntija: ”Työnantajan tuki henkilökunnan hyvinvoinnin varmistamiseksi Norjassa. Näkökulmia norjalaisen terveydenhoidon kulttuuriin, arjen työhön ja henkilökunnan jaksamisen tukemiseen”
 • Ida Nummelin, sosiaali- ja terveyspolitiikan asiantuntija, STTK: ”Resilienssin tukeminen työyhteisössä”
 • Antti Palola, puheenjohtaja, STTK: ”Ajankohtainen työmarkkinakatsaus”
 • Liisa Puskala, erityisasiantuntija, psykologi / ”bisnesorientoitunut teknopsykologi”, Työterveyslaitos: ”Mitä on henkinen työkyky?”
 • Päivi Rauramo, työfysioterapeutti, työterveyden, -turvallisuuden ja -hyvinvoinnin asiantuntija, Työturvallisuuskeskus TTK: ”Työsuojelullinen näkökulma”
 • Outi Seppälä, yleislääketieteen erikoislääkäri, psykoterapeutti, työnohjaaja, Helsingin kaupungin terveyskeskus: ”Työnohjaus jaksamisen tukena – organisatoriset ja ammatilliset haasteet”
 • Kati Tikkamäki, kasvatustieteen tohtori ja työnohjaaja (STOry), työyhteisöjen kehittämisen, dialogin ja oppimisen sekä työhyvinvoinnin asiantuntija, Tampereen yliopiston Työelämän tutkimuskeskus: ”Kuinka voimme vahvistaa muutoskyvykkyyttämme?”
 • Paikka: Aktiivi-Instituutti / Helsingin aikuisopisto, Runeberginkatu 22–24, 00100 Helsinki