Koulutusvinkit
18 / 01 / 23

Joogaopettajakoulutuksesta laaja-alainen ymmärrys ja monenlaisia työkaluja

Aktiivi-Instituutti, Helsingin aikuisopisto ja Samatva järjestävät yhteistyössä joogaopettajakoulutuksen. Monipuolisen koulutuksen tavoitteena on antaa tulevalle opettajalle laaja-alainen ymmärrys joogasta ja monenlaisia työkaluja joogan ohjaamiseen.

Koulutuksessa keskitytään asana- ja hengitysharjoitusten analyysiin, jota voit soveltaa mihin tahansa joogan suuntaukseen, jossa tehdään asanoita ja hengitysharjoituksia.

Aika

Kevätlukukausi: 17.2. – 18.6.2023
Syyslukukausi: 1.8. – 17.12.2023

pe klo 16.30 – 20.15, la klo 09.00 – 17.00, su klo 09.00 – 15.15

Tavoite

Opettajia valmennetaan soveltamaan opetustaan oppilaiden tarpeisiin ja ohjaamaan hyvin erityyppisiä tunteja, joiden yhteinen nimittäjä on oppilaiden turvallisuuden ja kestävän kehityksen painottaminen.

Koulutuksessa opit rakentamaan ja ohjaamaan joogaohjelmia, joiden erityinen piirre liittyy harjoituksen hallittuun hidastamiseen. Yhteen harjoitukseen käytetään suhteellisen paljon aikaa, jolloin vaikutukset menevät syvemmälle. Tämä lähestymistapa ei tee harjoituksesta helpompaa eikä kevyempää, mutta kylläkin turvallista ja rauhoittavaa.

Opit ohjaamaan käyttäen hyväksi erilaisia avustustekniikoita, jotka auttavat oppilasta syventämään omaa työskentelyä asanassa. Anatomian ja fysiologian opiskelun kautta ymmärryksesi erilaisista kehollisista rakenteista ja haasteista lisääntyy ja ohjaaminen erilaisissa tilanteissa selkeytyy.

Koulutuksessa syvennyt omaan harjoitukseen ja henkilökohtaisen joogapolun laajentamiseen. Koulutuksessa opit kaksi eri asanakokonaisuutta ja harjoitusta.

Harjoitusten avulla seuraat omaa etenemistäsi koulutuksen aikana. Koulutus sisältää itsenäistä työskentelyä, ryhmä- ja paritöitä sekä vuorovaikutteista oppimista opettajien kanssa.

Kenelle koulutus sopii

Koulutus sopii joogaa säännöllisesti harrastaville, joogaa jo opettaville sekä joogan opettamisesta kiinnostuneille. Opiskelijoiden oman taustan ei tarvitse olla sidottu mihinkään tiettyyn joogasuuntaukseen.

Olet utelias, ennakkoluuloton ja innokas oppimaan uutta sekä syventämään jo aiemmin opittua. Olet valmis ottamaan harjoitukset käyttöön arjessasi myös koulutuksen ulkopuolella.

Sisältö

Koulutus sisältää 10 lähiopetusjaksoa, runsaasti kotitehtäviä, opetusharjoittelua sekä kattavat materiaalit eri teemoista.

 • Turvallinen ja tietoinen asanaharjoitus
 • Oman harjoituksen syventäminen
 • Hengitys ja meditaatio
 • Joogan filosofia
 • Anatomia ja fysiologia
 • Opettamisen perusteet

Jokaisessa lähijaksossa on oma teema, jonka ympärille asanaharjoitus ja muu opetus rakentuu:

 • Asanaharjoituksen perusteet ja selkäranka
 • Alaraajojen työskentely asanoissa
 • Lannerangan hallinta
 • Hartiarenkaan toiminta
 • Kaularangan hallinta
 • Jalkapohjien työskentely
 • Alaraajojen rotaatiot
 • Yläraajat, lapaluut sekä hartiarengas asanatyöskentelyssä
 • Lantion vakauttaminen, jooga raskausaikana
 • Kertaus edellisistä osioista

Kouluttajat

Kouluttajina toimivat Anneli Rautiainen, Janne Kontala, Emma Slow ja Iitu Leinonen. Tutustu kouluttajiin tarkemmin.

Hakeminen

Lähetä hakemuksesi sähköpostilla osoitteeseen samatvajooga@gmail.com. Liitä hakemukseen lyhyt kuvaus omasta joogataustastasi.

Kun sinut on hyväksytty kurssille, voit ilmoittautua varausjärjestelmän kautta. Ilmoittautuminen tulee tehdä 3.2. mennessä.

Koulutuksen hinta ja maksaminen

Hintaan sisältyy opetus, oppimateriaali, oppimistehtävien tutorointi ja tarkistus sekä lähiopetuspäivinä lounaskuponki.

Koulutuksen voit maksaa kahdessa erässä: 1250 € ennen koulutuksen alkamista viimeistään 10.2. ja 1250 € ennen elokuun jakson alkamista. Jos haluat maksaa useammassa erässä, ota yhteyttä opiston toimistoon osoitteessa toimisto@helao.fi.

Jos suunnitelmissasi on opintovapaa, aikuiskoulutustuki on yksi mahdollisuus rahoittaa opiskelua. Lue tarkemmin Työllisyysrahaston sivuilta.

Todistus

Koulutukseen osallistumisesta voit saada RYT 200H -todistuksen. Voit aloittaa RYT 500H -opinnot tästä kokonaisuudesta. Koulutuksen voit myös yhdistää jo aiemmin käytyyn RYT 200H -koulutukseen. Tämän koulutuksen jälkeen voit jatkaa opintoja myöhemmin uudella 200H-kokonaisuudella. Kahden RYT 200H -koulutuksen jälkeen voit käydä syventävän 100H-kokonaisuuden, jolloin voit suorittaa opintoja RYT 500H:hon asti. Huom! Vain saman järjestäjän tai opettajien RYT-koulutuksia voi yhdistää keskenään RYT 500H:hon asti.

Koulutukseen osallistuvat voivat saada RYT 200H -todistuksen suoritettuaan koulutuksen sisältämät kotitehtävät hyväksytysti, osallistumalla lähiopetuksiin sekä suorittamalla erillisen loppukokeen hyväksytysti. Erillinen loppukoe on vapaaehtoinen ja sen suorittaminen maksaa 160 euroa.

Majoittuminen

Koulutukseen osallistujana sinun on mahdollista varata ilmoittautumisen yhteydessä majoitus hotelli Helkasta sopimushintaan:
1hh: 105 € ja 2hh: 62,50 € (hlö/vrk).

Kirjallisuus

Saat opiskeluun tarvittavan materiaalin koulutuksen aikana. Lisäkirjallisuutena suosittelemme:

 • Janne Kontala: Joogan sydän; Yoga-sutra. Hiljaisen mielen tie.
 • Sonja Lumme ja Anneli Rautiainen: Lempeän joogan voima

Palautteita aiemmista joogaopettajakoulutuksista

 • ”Oppi ja viisaus ovat läsnä myös kaikkien rivien välissä, jokaisessa kohtaamisessa ja hiljaisuudessa, koska koulutuksen opettajat elävät ja hengittävät joogaa syvästi ja aidosti. Ei suu viivana, vaan huumorin ja lämmön saattelemana.”
 • ”En voi kyllin kiittää viisaita ja taitavia opettajiani – sain ohjaajakoulutuksesta niin paljon purtavaa, että huomaan vielä näin neljän vuoden jälkeenkin palaavani säännöllisesti sekä mielessäni että ihan käytännössä koulutuksenaikaisiin muistiinpanoihini, opetusmatskuihin ja -tilanteisiin. Kun oma näkökulma muuttuu tai oivallus syntyy, teksteistä löytyy aina uusia kerroksia.”
 • ”Voiko olla suotuisampaa ympäristöä kehittyä ja kasvaa?”

Opetuspaikka

Helsingin aikuisopisto, liikuntatila 507, Runeberginkatu 22-24, 00100 Helsinki

Opetuskieli: Suomi

Kuvassa: opettaja Emma Slow ja opiskelijoita