Blogi
20 / 09 / 21

Kouluttaja Sari Ruottinen: ”Alanvaihto aikuisena on jännittävää”

Esittelyssä kouluttaja Sari Ruottinen

– Aloitin Aktiivi-Instituutin neuvottelu- ja vuorovaikutustaitojen kouluttajana syksyllä 2021. Olin aivan superonnellinen, kun tulin valituksi tähän tehtävään. Olen tehnyt pitkän uran vakuutus- ja pankkialalla erilaisissa asiatuntija- ja esimiestehtävissä. Ilmeisesti kuitenkin jokin keski-iän kriisi yllätti minut: halusin kokea vielä jotain uutta ja irtisanoin itseni.

Erinäisten vaiheiden kautta päädyin opiskelemaan puheviestintää Tampereen yliopistoon. Entinen kollegani vakuutusmaailmasta ihmetteli valintaani ja kun ihmettelin hänen ihmettelemistään, hän totesi ”sinähän osaat jo ne asiat”. Halusin kuitenkin saada myös teoriatietoa aiheesta – tuntui, ettei pelkkä elämänkokemus riitä siihen, että valmentaisi vuorovaikutustaitoja myös muille.”

Innostusta ja epävarmuutta

– Alanvaihto aikuisena ihmisenä on jännittävää: Opiskelu parikymppisten kanssa – miten ne suhtautuvat vanhaan tätiin, jonka kanssa joutuvat tekemään ryhmätöitä? Työnhaku vastavalmistuneena 50++ -ikäisenä maisterina. Uuden työn aloittaminen, kun työkokemusta on kyllä plakkarissa, mutta ei juuri vuorovaikutus- ja neuvottelutaitojen kouluttajana.

Ajattelen, että minun on ainakin tältä osin helppo samaistua henkilöstönedustajiin, jotka on juuri valittu tehtäviinsä ja tulevat opiskelemaan Aktiivi-Instituutin kursseille: yhtä aikaa valtava innostus ja epävarmuus siitä osaako ja riittääkö. Haluan luoda mukavan ja turvallisen ilmapiirin, jossa on mahdollista kokea oivalluksia ja onnistumisen iloa ja löytää omia vahvuuksiaan henkilöstönedustajan tehtäviin.

Uskaltauduin epämukavuusalueelle

– Vapaa-aikana minun on pakko päästä ulos luontoon tuulettumaan. Käyn kävelylenkeillä päivittäin joko sauvojen kanssa tai ilman, välillä otan kiikarit mukaan ja lasken, kuinka monta eri lintulajia näen vuoden mittaan. En koskaan pääse juuri yli 70 lajin, sillä en mitenkään erota toisistaan niitä pieniä ruskeita pikkulintuja. Parasta on lintujen kiikarointi meren tai järvien rannoilla, missä linnut ovat suurempia ja pysyvät kauemmin paikallaan, niin että ehdin tunnistaa.

Tänä syksynä hyppäsin harrastuksissa myös epämukavuusalueelle: ilmoittauduin buggin alkeiskurssille. En osaa tanssia edes normaaleja lavatansseja, minulle ei ole rytmitajua eikä opettajan ohjeet askelista meinaa mennä millään perille. Olisi kuitenkin ihana osata tanssia, joten koitan päästä yli näistä pienistä esteistä ja käydä sitkeästi kurssin loppuun. Opin tai en, mutta tanssin pitäisi lisätä energiaa ja iloa elämään.

***

Sari siirtyi uuteen työpaikkaan Aktiivi-Instituutista vuonna 2023.


Sari Ruottinen, kouluttaja (vuorovaikutus- ja esiintymistaidot)

sari.ruottinen@aktiivi-instituutti.fi