Blogi
19 / 09 / 21

Koulutussuunnittelija Marita Parkkonen: ”Olen kehittäjäsieluinen tekijätyyppi”

Esittelyssä koulutussuunnittelija Marita Parkkonen

Olen Jyväskylän yliopistosta valmistunut kasvatustieteiden maisteri, josta olisi voinut tulla opettaja, mutta tulikin aikuiskoulutuksen suunnittelija. Suunnittelemisen ohella olen vaihtelevasti myös kouluttanut ja ohjannut, joten opettajuuttakin olen saanut toteuttaa ja opiskella ammattiopettajan pedagogisten opintojen yhteydessä.

Työ opettaa tekijäänsä

Työurani alkoi Jyränkölän Setlementistä, josta siirryin suunnittelemaan avoimen yliopiston opintoja ja täydennyskoulutusta Helsingin yliopistoon. Melkein kymmenen vuotta suunnittelin myös opetusalan täydennyskoulutusta Opetusalan koulutuskeskuksessa Heinolassa. Jyväskylän yliopiston avoimessa yliopistossa työskentelin reilun vuoden ja sain hyvän päivityksen avoimen yliopiston nykytoimintaan.

Oppiminen ja sen mahdollistaminen on ollut työni lähtökohta. Kehittyvä teknologia ja oppimisympäristön laajeneminen ovat mukavasti haastaneet miettimään koulutusratkaisuja aina uudelleen ja päivittämään myös omaa osaamista. Mielenkiintoista on nähdä, miten verkko-opetus tulevaisuudessa kehittyy, kun mm. pandemia-aika on pakottanut miettimään opetusta ja opiskelua pakon edessä uusiksi.

Kehittämistä ja kokeilemista

Olen kehittäjäsieluinen tekijätyyppi – työhöni on aina sisältynyt kehittämistä ja kokeilemista, mikä ehkä selittää sen, miksi olen työssäni viihtynyt. Ilman hyvää yhteistyötä kollegoiden, opiskelijoiden ja eri verkostojen kanssa ei työstäni tulisi mitään. Parasta onkin ideoiden pallottelu, erilaisten osaamisten yhdistäminen ja aito yhdessä tekeminen, joka on vähän enemmän kuin vain töiden jakamista.

Minulla on tyypilliset keski-ikäisen naisen harrastukset: kulttuuri, lukeminen ja luonnossa liikkuminen. Jostain syystä nautin myös arkisten asioiden tekemisestä kuten leipomisesta, ikkunan pesemisestä tai lehtien haravoinnista. Niiden tekemisessä on selkeyttä ja konkretiaa, joka tuntuu hyvältä välillä aika hektisen työelämän vastapainona.


Marita Parkkonen, KM, koulutussuunnittelija (Avoimen yliopiston opinnot)

marita.parkkonen@aktiivi-instituutti.fi | 050 477 3866