Blogi
29 / 12 / 18

Työmarkkinakonsultti Kerstin Ketolan hanketyö: ”Liian ’kiltit’ hoitotädit?”

Työmarkkinakonsultti Kerstin Ketolan hanketyö: ”Liian ’kiltit’ hoitotädit?”

Kerstin Ketola laati työmarkkinakonsultin tutkintoon kuuluvan hanketyönsä huolestuttavasta ilmiöstä, joka on vallinnut päiväkodeissa jo jonkin aikaa. Henkilöstön jatkuva venyminen alkaa näkyä jaksamisessa.

”Halusin saada julkisuutta aiheelle, josta ei puhuta tarpeeksi”, valaisee Kerstin Ketola hanketyönsä taustoja. ”Päiväkodin ’hoitotädeistä’ moni kokee joustavansa liikaa, jotta saisi työpäivän sujumaan. Otsikoihin nousee huoli liian suurista päiväkotiryhmistä ja sen vaikutuksesta lapsiin. Huoli on oikeutettu, mutta kuka ottaisi kantaa siihen, miten tämä vaikuttaa henkilökuntaan?”, Kerstin peräänkuuluttaa.

Pelkoa alanvaihdosta

”Päiväkodin henkilökunta valittelee tilannetta keskenään ja valittaa joskus myös meille luottamusmiehille. Jotkut kertovat esimiehelleen, joka välittää viestiä eteenpäin jollekin, joka ei välttämättä ota asiaa kuuleviin korviinsa. Valittamisesta huolimatta moni kokee, ettei asialle voi tehdä mitään. Tämä on sellainen oravanpyörä, etten tiedä miten tästä pääsisi pois”, toteaa Kerstin. ”Tai tiedän kyllä: vaihtamalla alaa, ja pelkään, että moni tekeekin sen. Liian moni.”

”Hoitotädin” unelmien työpäivä

Mikä siis ratkaisuksi? ”Löytyyhän niitä ratkaisuja, mutta ne maksavat. Lisää varahenkilöitä. Lisää henkilökuntaa. Laki kertoo, mikä on minimihenkilökunta, kukaan ei kiellä, että sitä voisi olla enemmänkin”, Kerstin pohtii.

Millainen sitten olisi ”hoitotädin” unelmien työpäivä? ”Tuolloin kaikki työntekijät olisivat paikalla. Jokainen saisi tehdä omaa työtään, ilman kiireitä, ilman turhia palavereja, ilman riittämättömyyden tunnetta. Voisi nauttia työstään ja antaa lapsille aikaa ja huomiota, jota he tarvitsevat ja jota he ansaitsevat. Olisi hyvä olo, kun lähtiessään laittaisi oven kiinni ja tietäisi, että huomenna työ jatkuu samaan malliin”, Kerstin huokaa.


Mikäli haluat lukea Kerstin Ketolan hanketyön kokonaisuudessaan, lähetä sähköpostitilaus osoitteella asiakaspalvelu@aktiivi-instituutti.fi.