Blogi
27 / 04 / 21

Pia Lahtinen: ”Elämän aikana voi vaihtaa suuntaa ja hyödyntää aiemmin opittua”

Haastettelussa psykologian opiskelija Pia Lahtinen

Ammattijärjestö Pron jäsen Pia opiskelee psykologian perusopintokokonaisuutta Jyväskylän yliopiston avoimessa yliopistossa. Opinnot järjestää yhteistyöoppilaitos Aktiivi-Instituutti Helsingin aikuisopiston kautta. Pia työskentelee tuoteasiantuntijana Veikkauksella.

Miksi opiskelet psykologiaa?

Olen ollut kiinnostunut psykologin ammatista jo kauan, mutta työni ja aiemmat opinnot ovat vieneet eri polkua enkä ole virallisesti hakenut tieteenalalle. Koen kuitenkin, että ihminen voi koko elämänsä ajan vaihtaa suuntaa ja hyödyntää aiemmin tekemäänsä ja oppimaansa. Varsinkin lääketieteessä ja hoitoalalla kaivataan ihmistuntemusta ja kokemusta erilaisista elämäntilanteista ja -poluista opintojen tuoman ammattitaidon lisäksi.

Miten päädyit avoimen yliopiston opintoihin?

Kuulun ammattijärjestö Pro:hon, joka tukee jäseniään opintomaksuissa. Näin tilaisuuden ottaa se kauan kaivattu askel yliopistomaailmaan, sillä olin juuri saanut AMK-tutkintoni lopputyön valmiiksi. Hain psykologian opintoihin jo edellisenä vuonna, mutta opiskelijoita ei tuolloin ilmoittautunut tarpeeksi. Päätavoitteeni on psykologin pätevyys enkä sen vuoksi voi käyttää väyläopintomahdollisuutta. Avoimen yliopiston opintojen avulla pystyn kuitenkin kehittämään yliopistossa vaadittavia tieteellisiä opiskelutaitoja ja osallistumaan tulevaisuuden pääsykokeisiin aiempaa varmempana. Pyrin suorittamaan opintoni erinomaisin arvosanoin, jotta voisin hakea avoimen yliopiston kautta psykologian aineopintoihin ja hyödyntää tutkinnossa nykyiset perusopintoni.

Mitä olet oppinut tai oivaltanut oman elämän tavoitteiden tai työelämässä kehittymisen näkökulmasta?

Psykologia on mukana monessa eri tilanteessa. Se auttaa ymmärtämään motiiveja ja tapahtumia niin työelämässä kuin vapaa-ajalla. Itse olen aina analysoinut vahvasti erilaisia persoonia ja ihmisten toimintatapoja. Huomaan analysoivani myös itseäni, tunteitani ja reaktioitani. ”Keittiöpsykologin” taitojeni lisäksi olen oppinut tapoja löytää tieteellistä tietoa havaintojen oheen. Erityisesti psykiatrian osuus kurssikokonaisuudesta on ollut minusta mukaansatempaavin.

Kuinka kiteyttäisit kolme tärkeintä hyötyä avoimen yliopiston opinnoista?

  • Opinnot kehittävät valmiuksia tulevaisuuden tutkintotavoitteiseen opiskeluun.
  • Opinnot antavat varmuuden siitä, että valitsemasi ala on se oikea.
  • Opiskelu ei ole mistään pois vaan se antaa uusia näkökulmia elämään.

Millä fiiliksillä etenet tavoitteita kohti?

Avoimen yliopiston opintojen avulla sain varmistuksen siitä, että ala kiinnostaa edelleen. Uskon, että opinnoistani on hyötyä, vaikken ensimmäisellä yrittämällä pääsisikään opiskelemaan psykologiksi. Opiskelusta saa tukea työelämätaitoihin niin liiketoiminnan ymmärryksessä, henkilöstötyössä kuin asiakaskokemuksen ja -palvelun kehittämisessä.

Kevät on vuoden paras aika, joten nyt on aika rutistaa perusopinnot loppuun, jotta pääsen nauttimaan niiden tuottamasta sadosta. Lähitavoite on lähteä koirani Anteron kanssa metsäseikkailuille.


Tutustu tarkemmin avoimen yliopiston opintoihin

Opiston avoimen yliopiston kurssitarjonnassa 2021-2022 on psykologian lisäksi mm. sosiaali- ja terveysalan sekä kauppa- ja oikeustieteiden opintoja. Uutuutena on Terveystaloustieteen perusopinnot (25 op). Ilmoittautuminen lukuvuoden opintoihin alkaa 31.5. klo 10.

Opintoja useimmissa oppiaineissa ympäri vuoden ilman pohjakoulutusvaatimuksia tai ikärajoja. Opiskelet Jyväskylän yliopiston opetussuunnitelmien mukaisia, kaikille avoimia yliopistotutkintojen osia. Tarjolla on laajat mahdollisuudet etä- ja verkko-opintoihin. Lähiopetusta saat Helsingissä, Jyväskylässä ja Kokkolassa sekä lukuisissa yhteistyöoppilaitoksissa eri puolilla Suomea.