Blogi
29 / 01 / 24

Tammikuun tapaaminen 25.-26.1. tarjoili tunteita ja tutkittua tietoa ennätysyleisölle

Scandic Grand Central -hotellissa järjestetyssä, supersuositussa seminaarissa oli lähes 180 osallistujaa.

Seminaarin polkaisi käyntiin STTK:n puheenjohtaja Antti Palola, joka jakoi viihdyttävään tapaansa päivänpolttavan katsauksen työmarkkinakentältä.

Pauliina Valtasaari, Helsingin kaupunginorkesterin orkesteripäällikkö ja työnohjaaja kehotti esityksessään pohtimaan, onko työyhteisö joukko yksilöitä vai yhtenäinen ryhmä. Hän totesi, että itsenäisesti toimivat yksilöt eivät välttämättä edistä yhteistä tavoitetta. Toisaalta yhteisö voi nielaista yksilöt ja pitää heitä kontrollissa. Hyvässä työyhteisössä vallitsee psykologinen turva, joka sallii erilaisten yksilöiden tavan reagoida ja ratkoa yhteisiä tilanteita.

Emma Nordback, tilaisuuden vetäjä ja Aktiivi-Instituutin neuvottelu- ja viestintätaitojen koulutuspäällikkö, muistutti, että työpaikan vuorovaikutussuhteilla on merkitys henkilökohtaisen hyvinvoinnin lisäksi työsuoritukseen, yhdessä olemiseen ja ammatillisen identiteetin kehittymiseen. Arvostuksen ilmaisulla voi vahvistaa työntekijöiden välisiä suhteita.

Miia Paakkanen, kokenut työelämän tunnetaitojen valmentaja, haastoi yleisöä tunneharjoitusten avulla. Hän kehotti yleisöä listaamaan 1-3 asiaa, joita arvostaa työkaverissa ja kertomaan ne hänelle. Kuulijat saivat myös tehtäväksi miettiä, kuinka paljastaisi tunteensa vastapuolelle vaikeassa tilanteessa ja samalla antaisi toiselle vastuuta avata tilannettaan ymmärryksen lisäämiseksi.

Kirsikkana kakun päällä seminaariyleisö pääsi tutustumaan hotelli Grand Centralissa entisöityyn VR:n Keisarin odotussaliin, joka on valmistunut vuonna 1909. Suomen itsenäistymisen jälkeen kaikki Suomen presidentit ovat käyttäneet salia virkamatkoillaan maakuntiin.

Toisen seminaaripäivän aluksi kuultiin organisaatiopsykologi Sami Råmania, joka tarjosi ajattelemisen aihetta koskien yksilöiden ja organisaatioiden vaikeiden ongelmien ratkaisemista yhdessä johdon ja työntekijöiden kanssa.

SITRAn asiantuntijat Elina Eerola ja Joonas Leppänen esittelivät projektia, joka keskittyy hyvinvointialueiden demokratiaan ja asukkaiden osallistumismahdollisuuksien vahvistamiseen.

Tammikuun tapaaminen huipentui liittojen puheenjohtajien paneelikeskusteluun. Tehyn varapj Pipsa Allen sijaisti Millariikka Rytköstä. Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPeria edusti pj Silja Paavola ja Ammattiliitto Jytyä pj Jonna Voima. Mistä paneelissa puhuttiin?

Käytiin keskustelua työmarkkinakentän tilanteesta yleisökysymyksen pohjalta. Toivottiin paluuta neuvottelupöytään. Peräänkuulutettiin ymmärrystä lain ja työehtosopimuksen välillä. Puhuttiin maahan muuttaneiden palkkaamisesta ja opiskelijoiden palkattomasta harjoittelusta. Haastettiin panelisteja kysymyksellä, voisiko alan liittoja olla vain yksi. Todettiin, että yhteistyö eri liittojen luottamusmiesten kesken vaikuttaisi toimivan paikallisesti.

Kiitos kaikille luennoitsijoille ja ennen kaikkea seminaariin osallistuneille! Yhdessä paremmin -teeman mukaisesti, me teimme tästä seminaarista lämminhenkisen kokoontumisen tiedon ja ajankohtaisasioiden äärelle – yhdessä!

Tammikuun tapaamisen seminaariohjelma »