Koulutusvinkit
16 / 08 / 23

Voimavarapäivien 2.-3.11. huippuesiintyjänä onnellisuusprofessori Markku Ojanen

Tämän vuoden seminaarin teemana on onnellisuuden merkitys työhyvinvoinnin kannalta. Olemme kutsuneet onnellisuustutkija, psykologian emeritusprofessori Markku Ojasen luennoimaan aiheesta, voiko työssäkin olla onnellinen.

Paikka

Radisson Blu Royal Hotel, Runeberginkatu 2, 00100 Helsinki

Kenelle

Henkilöstön edustajat ja heidän varahenkilönsä

Ohjelmassa huippupuhujia ja työpajoja

Seminaarin kumpanakin päivänä on tarjolla mielenkiintoisia puheenvuoroja ja työpajoja.

Markku Ojanen, psykologian emeritusprofessori, tietokirjailija, luennoitsija:
”Voiko työssäkin olla onnellinen?”
Tutkimusaiheita: onnellisuus, mielenterveys, kuntoutus, terveys, liikunta, työhyvinvointi ja positiivinen psykologia, syövän psykososiaaliset tekijät. Useita julkaisuja ulkomaisissa ja kotimaisissa tiedelehdissä. Kirjoittanut 40 kirjaa, joista viimeisin on Positiivisen psykologian käsikirja. Toiminut Tampereen yliopiston psykologian laitoksen johtajana ja Tampereen alueen ihmistieteiden eettisen toimikunnan puheenjohtajana. Osallistunut useisiin terveyden ja mielenterveyden kehittämishankkeisiin. Suomen Mielenterveysseuran valtakunnallinen mielenterveyspalkinto 2013. Tutustu artikkeliin YLEn Tiede-sivulla: ”Onnellisuusprofessori tiivistää onnen kahdeksaan oivallukseen”

Katri-Mari Ruonala, Alexander-tekniikan opettaja, FM:
”Miten onnellisuutta voi tavoitella itseään ohjaamalla?”
Katri-Mari on opettanut Alexander-tekniikkaa vuodesta 2003 Brysselissä, Pariisissa ja Helsingissä. Hän on kouluttanut Alexander-tekniikan opettajia Brysselin ja Tampereen opettajakouluissa ja on parhaillaan mukana perustamassa opettajakoulua Helsinkiin. Katri-Marin mukaan käytämme itseämme tavalla tai toisella koko valveillaoloaikamme – hyvin tai vähemmän hyvin. Tämä ”itsen käyttö” on elämässämme keskeinen tekijä, jolla on jatkuva vaikutus psyko-fyysiseen kokonaisuuteemme ja hyvinvointiimme. Voiko onnellisuutta lisätä muuttamalla tapoja tai purkamalla esteitä, jotka ovat onnellisuuden tiellä? Alexander-tekniikassa opetetaan kokonaisvaltaista tasapainoa ja kykyä ohjata omaa toimintaa mahdollisimman tarkoituksenmukaisesti.​

Merja Hanhela, kouluttaja:
”Työn merkityksellisyys osana onnellisuutta”

Merja on pitkän esimiesuran tehnyt ammattiyhdistyskentän kouluttaja ja kehittäjä. 

Marja-Liisa Rajakangas, johtaja, STTK:
”Pitääkö työssä olla onnellinen?”
Marja-Liisa on pitkään työelämässä eri tehtävissä työskennellyt ammattiyhdistyskonkari. Tällä hetkellä hän johtaa keskusjärjestö STTK:ssa viestintää ja henkilöstöasioita. Marja-Liisa muistuttaa, että työhyvinvoinnista puhutaan paljon, myös työn ilosta ja työn merkityksellisyydestä – mutta pitääkö työssä välttämättä olla onnellinen?

Mikko Takala, opinto-ohjaaja, työnohjaaja, kouluttajapsykoterapeutti (ET, YET, VET):
”Saattaen vaihdettava –
hiljaisen tiedon siirtäminen seuraajalle”
Mikko on toiminut opettajana ja rehtorina ammatillisissa sekä yleissivistävissä oppilaitoksissa. Hän on myös työskennellyt vankilassa vartijana, vankilan ammattikoulun opettajana ja apulaisjohtajana. Mikko on toiminut oppilaitostyön lisäksi psykoterapeuttina, lastenkodin toiminnanjohtajana sekä Kristillisen Terapiainstituutin perustajana ja koulutusjohtajana. Kasvatustieteen tohtorin koulutuksen saaneella Mikolla on nykyisin oma psykoterapiavastaanotto, jonka puitteissa hän tarjoaa ratkaisukeskeistä psykologiaa.

Tuula Metsä, LL, psykiatrian erikoislääkäri, psykoterapian erityispätevyys, eMBA, Keva:
”Uskalla luottaa!”
Erikoistumiskoulutuksen jälkeen Tuulan ura alkoi yksityissektorilla, jota seurasi siirtyminen julkiselle sektorille. Työhön kuului erilaisia johtamistöitä silloisissa sairaanhoitopiireissä (HUS, Kanta-Hämeen shp, Keski-Suomen shp). Nykyinen työ on Kevalla johtajaylilääkärinä vakuutuslääketieteen parissa.

Aila Peippo-Pasuri, iteronomi, tradenomi (tietojenkäsittely), yhteiskuntatieteiden maisteri, eläkeläinen:
”On elämää eläkkeelläkin!”

Aktiivi-Instituutin koulutuspäällikön tehtävästä eläköitynyt Aila kertoo kokeneensa monia tähtihetkiä ja keränneensä oppimiskokemuksia uransa aikana työskennellessään sosiaali- ja terveysalalla, matkailualalla, opetusalalla ja hankkeiden parissa. Opettajan ja rehtorin koulutukset ovat osoittautuneet tarpeellisiksi niin aikuisten perusopetuksen kuin kotoutumiskoulutuksen tehtävissä. Vieläkin opetustyö ja ajoittaiset päivät henkilöstönedustajien parissa antavat virtaa eläkeläisen arkeen. Ikuisen opiskelijan ja mummun – kuten Aila itseään kuvailee – tavoitteena on edelleen oppia ajantasaisen tiedon lisäksi koulutuksiin osallistuvien nimet!

Ohjelma

Torstai 2.11.
09.00 – 10.00 Tulokahvit
10.00 – 10.05 Tilaisuuden avaus / Jari Tuomainen (rehtori, Aktiivi-Instituutti)
10.05 – 11.00 Pitääkö työssä olla onnellinen? / Marja-Liisa Rajakangas (johtaja, STTK)
11.00 – 12.30 Miten onnellisuutta voi tavoitella itseään ohjaamalla? (osa 1) / Katri-Mari Ruonala (Alexander-tekniikan opettaja, FM)
12.30 – 13.30 Lounas
13.30 – 15.00 Saattaen vaihdettava – hiljaisen tiedon siirtäminen seuraajalle / Mikko Takala (opinto-ohjaaja, työnohjaaja, kouluttajapsykoterapeutti (ET, YET, VET))
15.00 – 15.30 Kahvi
15.30 – 17.00 Voiko työssäkin olla onnellinen? / Markku Ojanen (psykologian emeritusprofessori, tietokirjailija, luennoitsija)
19.00 – 22.00 Illallinen

Perjantai 3.11.
09.00 – 10.00 Miten onnellisuutta voi tavoitella itseään ohjaamalla? (osa 2) / Katri-Mari Ruonala (Alexander-tekniikan opettaja, FM)
10.00 – 11.30 On elämää eläkkeelläkin! / Aila Peippo-Pasuri (iteronomi, tradenomi (tietojenkäsittely), yhteiskuntatieteiden maisteri, eläkeläinen)
11.30 – 13.00 Huoneiden luovutus ja lounas
13.00 – 14.00 Työn merkityksellisyys osana onnellisuutta / Merja Hanhela (kouluttaja)
14.00 – 14.30 Kahvi
14.30 – 15.30 Uskalla luottaa! / Tuula Metsä (LL, psykiatrian erikoislääkäri, psykoterapian erityispätevyys, eMBA, Keva)
15.30 Seminaarin päätös

Lisätietoja

  • Koulutuksen sisältö: Asiantuntija Jari Tuomainen, puh. 050 467 8770, jari.tuomainen@aktiivi-instituutti.fi
  • Koulutusjärjestelyt: Koulutuskoordinaattori Jaana Tiainen, puh. 044 344 5756, jaana.tiainen@aktiivi-instituutti.fi

Ilmoittautuminen

Ilmoittaudu 6.9. mennessä.

Jos olet liiton jäsen, tarkista koulutuksen palkallisuus ja ilmoittautumiskanava liitostasi. Liitot maksavat koulutukset määrittelemilleen kohderyhmille.

Jos maksat itse tai työnantajasi maksaa, ilmoittaudu tästä.